torsdag 29 mars 2012

Traditionell dans, sommarsol och väntade blommor

Idag har det seriöst varit kring 20 grader varmt, klarblå himmel och bara den lättaste lilla bris lite då och då. Helt enkelt underbar försommar alltså(i mars!), kan säga att det kändes väldigt mysko när jag som vanligt skrev dagens datum högst upp i mitt skrivblock när lektionerna började i morse. Idag lärde vi oss past tense, både neg och pos, för den oartiga varianten att prata (short form) som man bara använder till kompisar och kanske folk som är yngre än en själv och det kändes nästan som att öva dubbeltunga, förutom att man byter ut u:et mot a när "ka" och "ta" tar över halva orden och flera som inte alls betyder samma sak och i nutidsformen ändå låter ganska olika förvandlas till nästan samma ord i short form past tense. Irriterande och förvirrande men säkerligen ganska användbart i framtiden när vi har blivit mer vana vid det. 

Nyutslagna efterlängtade sakurablommor. 
Visste ni att IKEA kommer hit till Fukuoka nu i april? Det företaget är mycket större globalt än jag trodde, men snart får vi kanske smaka köttbullar igen! Om det nu är något att verkligen längta efter när man kan gotta sig i så mycket läcker japansk mat som finns här. Hur som helst så ska IKEA för att fira sin ankomst anordna en danstävling som audition för att få vara med i sista episoden i deras reklam-miniserie (typ ICA-reklamerna som jag förstår det) som handlar om en tjej som kommer till Fukuoka och vill lära sig dansa, vad det har med IKEA att göra är jag inte riktigt säker på. Eftersom vi är fyra svenska tjejer på skolan fick vi självklart frågan om vi ville dra ihop ett gäng gaijin(utlänningar) från skolan och ställa upp med ett lag. Tre av oss hakade gladeligen på och vi startade bra med en lagom stor grupp och en början på en idé men snart började hindren ploppa upp ett efter ett samtidigt som tiden sprang iväg och i början på denna vecka sa vi att vi inte kunde göra det. Men är det en sak med japaner så är det att de anser det skamligt att dra sig ur något de anmält sig för och inte skulle de låta oss dra oss ur heller. Med en hel del inspirationshjälp och vad det egentligen innebär att dansa denna traditionella dans Bon Odori som är den kategori vi ska ställa upp i, lyckades vi igårkväll färdigställa en dans med enkelt snitt i Bon Odori-stil som förhoppningsvis för tankarna till möbler. Ett litet exempel på Bon Odori in action. Storyn i dansen vi har är att vårt bord går sönder så vi går till IKEA och köper oss ett nytt bord som håller. Allt detta tar tre minuter så ni förstår nog att det är ganska utdraget. Jag kanske glömde att nämna det men tävlingen är på lördag, alltså i övermorgon, och vi hade vårt första riktiga övningstillfälle nu i eftermiddag, i en timme. Mer hade vi inte tid för då allas scheman var ganska olika i och med ev extra konversationslektioner och vad helst andra planer folk hade för kvällen. Men det gick ändå bättre än jag fasade för när vi började så jag är ändå ganska hoppfull på att vi i alla fall kommer ha ett genomförbart program i helgen. Håll tummarna för att vi inte går vidare från lördagen till söndagen, för då kan jag följa med Esther till en läcker ö här utanför Fukuoka och njuta av grön ostadsmiljö, varma källor och hennes sällskap under hennes sista helg här. Känns väldigt sorgligt att hon lämnar oss nästa vecka. 

Anna, den svenska som varit på Genki sen
nyårs, och Hoshi den isländske grabben vars
namn egentligen är Höskuldur men ingen är
ens i närheten av att kunna uttala det för oss
är han bara Hoshi, vilket för övrigt betyder
stjärna på japanska. Här är vi i eftermiddags
på väg till en härlig tyst fläck i en park på
södra sidan floden. 
På tal om det så är det ett fruktansvärt stort gäng som lämnar skolan imorgon. Ett tiotal ska fortsätta till en annan skola som hjälper till med studentvisum och är lite mer för högre studier än Genki JACS. Dessutom är det säkert fem personer som lämnar skolan för att fara hem till vart än deras hemland är. Kommer kännas väldigt tomt och säkerligen läskigt med alla nya som kommer komma nästa vecka då det är den numera fruktade första måndagen i månaden. Jag hoppas på att de som kommer är härligt mysko och vettigt folk och inte så många av de ovetandes irriterande udda personligheter man inte riktigt kan stå ut med i längden. 

Ikväll var det movienight som vanligt på torsdagar men vi var ett litet gäng på tre svenskor och en islänning (som förstår mycket svenska) som dissade film och innesittande och drog till en närliggande stor park för att njuta av sol och värme och i gott sällskap glädjas över att sakuraträden (körsbärs) äntligen börjat blomma. Jag hoppas även ni där hemma snart får känna av vårens vibbar och om inte att ni njuter till fullo av vårvintern så länge den varar. 

Ha det bäst alla och på återseende, förhoppningsvis inte med så långt mellanrum som denna gång. Kram!

1 kommentar: