söndag 22 april 2012

Check.

Åka Shinkansen. Check. (Kändes inte fruktansvärt speciellt, men definitivt både behagligare, tystare och snabbare än vårat X2000. Påminde om känslan i ett vanligt tåg fast mindre gungrörelse, trots hastigheten. Underbart att få se lite japansk countryside).

Besöka bevarat japanskt slott. Check. (I Kyoto för att ge det en extra stjärna i kanten, färdigbyggt 1603. I Shoguns (högste ledarn i slottet, lit. himlens armé) privata rum var han den ende mannen som fick komma in, endast kvinnor fick passa upp på honom där).

Åka överlyxig nattbuss. Check. (Totalt tre stolar i bredd, gång mellan alla. Långt bakåtlutbar mjuk stol med någorlunda justerbar kudde och två sorters vadderade fotstöd. Gardiner åt alla håll och kanter. Plus en motor som knappt hördes ens när den gasade för fulla muggar för att efter en snäv sväng ta sig upp till andra våningen i busshållplatshuset). 

Sova i äkta futon på tatamis i en traditionellt japanskt inredd lägenhet. Check. (Futon är den traditionella japanska sängen som man varje dag bör vika ihop och lägga in i garderoben så man har plats att göra något annat under dagen. Tatamis är de av risstrån vävda tjocka mattor som traditionellt sett täcker golvet, istället för parkett motsvarande. Här mäter man ett rums, eller en lägenhets, storlek i tatamis, eftersom de bara finns i ett visst mått och långsidan är exakt dubbelt så lång som kortsidan).

Äta vid ett bord av den normala japanska familjens typ; utan stolar, med ett gemensamt täcke under bordskivan och ett element mitt under bordet. Check.

Vara på ett japanskt universitets festival då de hälsar årets nya elever välkomna. Check. (Sjukt mycket folk överallt, alla glada och trevliga. Massor av olika små matstånd runtikring och uppträdanden från skolans olika klubbar på flera håll).

Dansa ännu en traditionell dans (med random japanese people). Check. (Denna med mer fart i men jag vet inte namnet tyvärr. En strålande avslutning av en av skolans större klubbars framträdande, som involverade folket i publiken på ett skickligt enkelt och roligt sätt).

Vara i ett stort knäpptyst bibliotek med hyllmeter av allt man kan tänka sig. Check. (Till exempel om vem som gjorde minsta lilla upptäckt om kärnkraft i Japan med bara ca tre rader om varje person och med flera volymer per år, från 1984, i NE-storlek. Övre plan var den engelska avdelningen, nedre plan innehöll minst lika mycket, om inte mer, på japanska).

Fika på ett japanskt tak, den platta varianten. Check. (Stort plus att det var vårt eget, och kvällstid).

Äta rostade kastanjer. Check.

Se konståkning med japanska kommentatorer och förstå vad de säger. Check. (I alla fall förstå på ett ungefär. Se på TV antar jag säger sig självt).

Villa bort mig längs mellersta Japans tågnät. Check. (Eller kanske snarare lyckas ta mig dit jag skulle utan att måsta fråga en massa folk, fast inkluderat vänta för länge på fel tåg och utan oro se tåget jag skulle tagit komma och gå minst två gånger denna lite kyliga morgon).


Denna helg har varit rolig, spännande och effektiv. Jag har lyckats bocka av en hel del på att-göra-listan och mer därtill som kommit som plus och oväntade möjligheter. Nu ska här laddas inför min första tentavecka, motsvarande, och ett försök att hinna med det som finns kvar på min lite luddiga att-göra-se-och-uppleva-lista.
Ha det bäst alla!
KRAMAR

1 kommentar:

  1. Härligt Kajsa, du har det alldeles för bra :-) Passa på och njut nu resten av tiden. Vi ses snart igen och tusen tack för vykortet.

    Kram Göran med familj.

    SvaraRadera